سرشماری ثبتی مبنا
کد مقاله : 1075-DATAGOV202-FULL
نویسندگان
ابوالحسن کیخا *1، فریبا سادات بنی هاشمی2، یاسر مهرعلی2
1مرکز آمار ایران اندیشکده بزرگمهر
2مرکز آمار ایران
چکیده مقاله
سرشماری ثبتی‌مبنا شمارش جمعیت یکی از عمده‌ترین راه‌های شناخت وضعیت کشورها در راستای برنامه‌ریزی، نظارت، کنترل و ارزیابی خدمات و فعالیت‌های ملی و منطقه‌ای می‌باشد. در کشور ایران سرشماری جمعیت به صورت سنتی از سال 1335 آغاز و تا آخرین سرشماری سال 1395، در دستور کار کشور قرار گرفته است. لیکن، امروزه در نتیجه توسعه تکنولوژی و زیرساخت‌های فناوری اطلاعات، گردآوری ریزداده‌های اداری فراوان توسط دستگاه‌های اجرایی و نیاز سیاست‌گذاران به اطلاعات آماری بیشتر، دقیقتر و در فواصل زمانی کوتاه‌تر، سرشماری ثبتی مبنا را به عنوان رویکردی کارآمد برای سرشماری مورد توجه دولت‌ها قرار داده است.
برگزاری سرشماری به روش ثبتی‌مبنا باعث می‌شود تا با افزایش قابل توجه (بیش از 50 درصد) در دقت و کیفیت داده‌ها با فرآیند تبدیل ریزداده‌های اداری به ثبت‌های آماری، کاهش محسوس هزینه‌ها (بیش از 7 هزار میلیارد تومان) و همچنین به روز و کارآمد شدن فرآیند استفاده از ریزداده‌های اداری در کشور، شاهد ارائه آمارهای رسمی دقیق و با کیفیت برای برنامه ریزی‌های کلان حکمرانی در کشور باشیم.
مرکز آمار ایران به عنوان متولی اجرای سرشماری در ایران، موظف است سشرماری سال 1405 را به روش ثبتی‌مبنا یا ترکیبی برگزار نماید، لکن این مهم با توجه به شرایط نظام حکمرانی داده در کشور دچار اختلال شده است و برای رفع این اختلال پیشنهاداتی ارائه شده است.
کلیدواژه ها
آمار رسمی، سرشماری سنتی، سرشماری ثبتی‌مبنا، ریزداده‌های اداری، ثبت آماری
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر